פרסום ראשון: מדוע המדינה סגרה עסקאות לייבוא ציוד מסין והשאירה ישראלים ללא פרנסה? שתי עסקאות שנסגרו בחודש האחרון צפויות להוביל לפיטורי עובדים ישראלים במפעל בדיקות קורונה ובמפעל מסיכות. מאז תחילת המגפה, ייצרה חברת 'נובמד' עבור המדינה למעלה ממיליון וחצי ערכות דגימה לקורונה. ד"ר אמיל כץ, מנכ"ל החברה סיפר ל-N12: "בחודש מרץ חיפשו בכל הארץ חברות שיכולות להתאים לייצור מיידי לערכות בדיקות קורונה. שתי חברות נרתמו למשימה ואנחנו אחת מהן. היינו היצרנים והספקים של כל קופות החולים ובתי החולים לדגימות הקורונה".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בתחילה, ייצר המפעל כאלף בדיקות ביום. אך בימים אלו, קצב הייצור עומד על קרוב ל-40 אלף ערכות דגימה ביממה אחת. למרות זאת, וללא כל התראה מוקדמת, ביקש משרד הבריאות בקשה ל"פטור ממכרז" לחברה שתייבא ערכות דגימה מסין – ותחליף את שני המפעלים בישראל.

מפעל "נובמד" לייצור בדיקות קורונה (צילום: N12)
מפעל "נובמד" לייצור בדיקות קורונה | צילום: N12

"כשגיליתי על כך שמשרד הבריאות פנה לפטור ממכרז, קפצו לי כל הפיוזים", תיאר ד"ר כץ, "זה פגע גם ברמה האזרחית אבל גם ברמה הרגשית והמקצועית. אנחנו עשינו הכל פיקס – ייצרנו עד היום מיליון שש מאות אלף ערכות. מעולם לא קיבלנו תלונות כנגד העבודה שלנו ועמדנו בכל קצב ייצור שלו נדרשנו". הוא הוסיף: "בנינו מכונות חדשות, קנינו ציוד נוסף במאות אלפי שקלים, הכשרנו חדרים נקיים ולפתע אני מגלה שחתמו על הסכם. זו תהיה גם פגיעה עתידית בנכונות שלנו להירתם למשימות לאומיות כאשר אני כבר לא סומך על המזל ועל משרדי הממשלה". 

אבסורד נוסף שנרשם במסגרת העסקה הזו היא שהדגימות שהגיעו לארץ הן מתוצרת חברת לינג'ן הסינית. בהודעות רשמיות של רשויות הבריאות בארה"ב התגלה שערכות שיוצרו על ידה לא עומדות בתקנים של מנהל התרופות והמזון האמריקני ואף הודיעו עליהן "ריקול" – כלומר דרישה לאסוף מהשוק מוצר לא תקין. 

"לא מבין את ההחלטה המקוממת הזו, למה לא לייצר בדיקות כחול-לבן?"

על פי הנחיות ה-FDA, על המטושים להיות בעלי "נקודת שבירה" כדי להקל את הבדיקה והמבחנות צריכות להיות עשויות מחומר סינטטי. לעומת זאת, ערכות הדגימה של חברת לינג'ן – עשויות מחומר אורגני, כזה שעלול להכיל עקבות DNA, שעשויות לשבש את תוצאות הבדיקה. 

רון אזולאי, בן 21 מירושלים החל לעבוד בחברת 'נובמד' בזמן המגפה: "אני עובד כאן שלושה חודשים, ראיתי שצריכים עובדים במעבדה בגלל כל המצב, רצו לייצר בדיקות כחול לבן. הגעתי לכאן, שאלתי אם צריכים עובדים וקיבלו אותי. יש כאן עשרות חיילים משוחררים וסטודנטים ואנחנו לא יודעים מה נעשה אם יפטרו אותנו כעת. זה מצב מאוד בעייתי כרגע בכל המדינה וזה לא משהו פשוט להישאר בתקופה כזו בלי פרנסה. אני לא מבין את ההחלטה המקוממת הזו, למה לא לייצר בדיקות כחול-לבן, לתמוך בכלכלה המקומית ובמקום זה לייבא מחו"ל?". 

מפעל "נובמד" לייצור בדיקות קורונה (צילום: N12)
מפעל "נובמד" לייצור בדיקות קורונה | צילום: N12

ד"ר כץ הוסיף: "אני ממש לא ישן בלילה מאז ששמעתי על העסקה שתעצור את העבודה שלנו. גייסתי 25 עובדים קבוע שבשמחה רבה באו לעבוד, בחורים מובטלים שחלקם יוצאי צבא ועבדו מסביב לשעון. בעוד 14 יום איאלץ להוציא עובדים לחל"ת או לפטר אותם". 

המפעלים לייצור ערכות דגימות הקורונה לא לבד. יניב חדד, מנכ"ל קבוצת "סופר-גום", נרתם לבקשת משרד ראש הממשלה לייצר מסכות לבתי החולים ולמחסני החירום הלאומיים בזמן המגפה: "לפני כשלושה חודשים פנו אלינו בשיא הגל הראשון של הקורונה אנשי משרד ראש הממשלה, יחד עם משרד הביטחון ומשרד הבריאות ושאלו אם נוכל להרים פס ייצור למסיכות כירורגיות. היה מאוד קשה להביא את הציוד בתקופה ההיא, נענינו לאתגר ותוך 30 יום הרמנו קווי ייצור על מנת לייצר מיליוני מסכות בכל חודש למשרד הבריאות שמגיעים לבתי החולים ולמחסני החירום של מדינת ישראל".

"לא עברו 3 חודשים ולהפתעתנו לפני כשבוע גילינו שהמשרד רוכש מסכות ייבוא סיניות, למרות מכתב מפורש שמנחה את כל משרדי הממשלה לרכוש כחול לבן", הוסיף חדד. "רוח המפקד של ראש הממשלה לא מיושמת בשטח. לא נותנים את העבודה למפעלים מקומיים שכשהקמנו אותם על פי דרישה של מדינת ישראל". 

ההחלטה למתן פטור למכרז מעוררת סימני שאלה: חברת LR שקיבלה אותו, אינה עוסקת בשגרה בתחום הציוד הרפואי, בראשותה עומדים שני טייסים במילואים, רועי בן-ימי ועמי לוסטיג שעל פי פרסומים עסקו בעבר בעסקאות נשק ונפט באפריקה.

רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים פנה במכתב לראש ה ממשלה ולשר הבריאות ובו כתב: "הופתענו לגלות שמשרדי הבריאות והאוצר החליטו להתקשר באופן בלעדי ובפטור ממכרז עם חברת LR לייבוא ערכות לדיגום קורונה מסין, תוך הפסקת הקשר עם החברות המקומיות. האבסורד במקרה זה זועק. יש לבטל לאלתר את ההחלטה". 

בתגובה לפרסום ב-N12, סגן שר הבריאות קיש הבטיח לבדוק את הנושא. שר הכלכלה והתעשייה עמיר פרץ הגיב גם הוא לפרסום ומסר: "אנו נפעל להגן על התעשייה הישראלית. רק היום חתמתי על צו המאריך את האיסור לשווק מכונות הנשמה לחו"ל, בכדי לדאוג לבריאות אזרחי ישראל. אי אפשר לדרוש מהתעשייה הישראלית לעמוד לצד המדינה ללא תנאי בעת משבר ולאחר מכן לזנוח אותם . התעשייה הישראלית היא עוגן ואני אודא שהמחויבות לתוצרת הארץ היא לא סיסמא אלא התחיבות להגן עליה בכל דרך אפשרית".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "העובדות המצוינות בכתבה אינן נכונות. נהפוך הוא: משרד הבריאות לא רק רוכש תוצרת ישראלית, הוא אף מעדיף אותה, מדרבן אותה ומלווה אותה צמוד. כך לגבי רכישת מטושים ממפעל ישראלי בתפן וכך לגבי רכישת מסכות ממפעלים בשדרות ובברקן. 

"לא זו אף זו - המשרד פועל להקמת קווי ייצור ישראלים נוספים במטרה שבסופו של דבר כל ציוד הקורונה יהיה תוצרת ישראלית. רק כאשר קיים פער בין קצב הייצור בישראל לבין הצורך הרפואי מתבצע רכש מחו"ל. כל אמירה אחרת היא שקרית.

"באשר לשאלה מדוע הוגשה בקשה לפטור ממכרז להתקשרות עם חברת LR-  במקביל מתבצע רכש שוטף מקווי הייצור הישראלי. יובהר כי ההתקשרות עם חברת LR אושרה על פי כל דין. משל"ט הקורונה היא שביקש את הפטור ממכרז עבור חברת LR".

מחברת LR נמסר בתגובה: "חברת LR נמצאת בבעלות רועי בן ימי ועמי לוסטיג הינה בעלת החממה הטכנולוגית בתחום מדעי החיים בהדסה עין כרם ופועלת כבר למעלה משני עשורים בהקמת פרויקטים בתחום החקלאות האנרגיה והבריאות באפריקה אסיה ומזרח אירופה".